Stát nemá strategii pro komunikaci a dělá chyby

23. 8. 2023

Tisková zpráva

screenshot-2023-08-18-at-225725
Podíl vypsaných zakázek mimo režim zákona ve státních organizacích za první pololetí letošního roku opět výrazně stoupl. Loňský trend nabírá na síle. To prokazuje alarmující nepochopení, neznalost a nekoncepčnost v komunikaci státu. Ve výsledku to znamená mimo jiné plýtvání veřejnými prostředky. Informace přináší pravidelná analýza společnosti CEEC Research pro Asociaci komunikačních agentur (AKA) a Asociaci public relations (APRA). Výsledkem je tisková zpráva níže.

Podíl zakázek zadaných mimo režim Zákona o veřejných zakázkách (pozn. dále jen Zákon), tedy v objemu do 2 mil. Kč, oproti prvnímu pololetí roku 2022 stoupl o téměř 82 %. To bohužel naznačuje, že celoroční výsledky v této oblasti ještě překonají výrazně špatné výsledky roku 2022.

Na rizika spojená s tímto alarmujícím trendem upozorňují profesní organizace již podruhé za sebou.

Nemáme ale jen špatné zprávy. Oproti prvnímu pololetí loňského roku poklesl počet rušených zakázek o téměř 71 % (data jsou však pouze za zakázky v režimu ZZVZ) co do objemu peněz, a o téměř 64 % co do jejich počtu. Nicméně jde jen o ty, které proběhly v režimu zadávání veřejných zakázek, a ne o ty podlimitní, kde nelze údaje o rušení sledovat.

Analýza přichází i s jinými zajímavými daty, což vše zmiňujeme v tiskové zprávě. Tu si v celém znění můžete přečíst zde.