AKA ukončila třetí ročník certifikace ESG svých členských agentur

1. 9. 2024

Novinka

redgreystock / Freepik
Asociace komunikačních agentur (AKA) úspěšně uzavřela další ročník certifikace členských agentur, jehož součástí je již druhým rokem i blok udržitelnosti (ESG). Členové dostali osvědčení o udržitelnosti a transparentnosti podnikání a schopnosti poskytovat vysoce kvalitní služby v oblasti komunikačního průmyslu. AKA tak stále více dokazuje, že jejími členy jsou kvalitní agentury, které jdou s dobou a neustále se zlepšují, mimo jiné i v oblasti ESG.

Certifikace, která je podmínkou členství v AKA, byla v roce 2023 rozšířena i o oblast udržitelnosti (ESG). Hmatatelným výsledkem pro členskou agenturu jsou každoroční osvědčení, certifikáty, jež slouží k prokázání společenské odpovědnosti a udržitelnosti podnikání každého člena v oblasti environmentální (E), sociální (S), vedení společnosti (G) a v neposlední řadě k prokázání společenské odpovědnosti z hlediska oboru komunikace.

Jak uvedla Lucie Češpivové z agentury Dorland, odborná garantka tohoto projektu, zařazení bloku otázek o udržitelnosti je nezbytné: „Reagujeme na trendy a legislativní změny, které už dnes ovlivňují podnikání agentur na trhu komunikačního průmyslu, a chceme naše členy připravit na budoucnost.“

Když členská agentura certifikací úspěšně projde,  dostane od AKA potvrzení, že dodržuje kodexy, standardy trhu a pravidla podnikání, disponuje dostatečnými kapacitami a znalostmi své práce a trvale vzdělává své zaměstnance, a stejně tak poskytuje vysoký standard služeb a odborného servisu klientům.

„Během procesu certifikace probíhala neustálá komunikace a diskuse. Certifikaci pro každou oblast schvalovali tři členové výboru z různých agentur, aby byla zajištěna transparentnost i dostatečná přísnost. Členským agenturám, které měly v některých oblastech nedostatky, byly doporučeny další roky. V komisích jsme se shodli na tom, že agentury přirozeně pracují na mnoha položkách ESG, ale ne vždy jsou si těchto kroků vědomy. Služba AKA jim tedy kromě potvrzení způsobilosti a poskytnutí zpětné vazby poskytuje rámec, v němž mohou o těchto oblastech strategicky přemýšlet, a usnadňuje jim začlenění opatření do jejich činnosti,“ dodala k ukončení třetí vlny certifikace prezidentka AKA, Petra Jankovičová.

Více o ukončené vlně certifikace i o samotné metodice se dozvíte v tiskové zprávě zde: Certifikace ESG 2024.